Valborgsmiddag

Da det nu er Valborg i aften, syntes jeg vi skal have noget godt at spise…… og hvad er mere passende end, en middag “som er tilberedt over “ild”?

 

Grillede lamme koteletter, merguez og peberfrugt

Ingredienser (4 personer)

8-10 lamme koteletter
8-10 merguez (lammepølser)
5 røde peberfrugter
1 spsk tørrede krydderurter
2-3 spsk hakkede hvidløg
olivenolie, salt og peber

Sådan gør du:
Gnid koteletterne med hvidløg, krydderurter, salt og peber. Halver peberfrugterne og fjern kernerne. Placer koteletter, pølser og peberfrugter på et gitter over gløderne. Grill koteletterne ca. 3 minutter på hver side. Dryp olivenolie på peberfrugterne. 

Gino på grillen

Ingredienser (4 personer)

2-4 kiwi  
2 bananer
25 friske jordbær
200 g hvid chokolade

Evnt. Fløde is

Sådan gør du:
Fold 4 stykker folie dobbelt. Skrald og udskiv kiwi, banan og jordbær, og placer frugten på folien. Riv chokoladen ud over. Fold pakkerne godt sammen (da frugten væsker under tilberedningen). Læg pakkerne på grillen i 10 minutter.

Server fløde is til

Velbekomme

Kategorien Christmas, Easter & Holidays, Recipes . Skrevet af LE 30. April, 2009 kl 12:48

Hvad brænder du for?

I dag er en dobbelt højtids dag…… i hver tilfælde i Sverige….. og som du måske ved, er jeg svensk gift, og er derfor blevet opmærksom på denne tradition (som jeg ellers aldrig har hørt om før)

Det man fejre er: Valborgsmässoafton , som er en årlig højtid. Traditionen fejres i Estland, Finland, Letland, Sverige, Tjekkiet og Tyskland den 30 april eller 1 maj, og det er en traditionen som stammer fra Hellige Valborgs kult, mod hekse og andet trolddom. Kulten opstod efter Sankta Valborg’s død i år 779.

I aften tændes der bål i byens parker (som vi gør til Sankt Hans), og man byder foråret velkommen med taler og forårssange.

Ifølge min mand, er det at fejre Valborg en ungdoms ting…… og mest en god undskyldning for at drikke sig fuld. Specielt studenterne holder denne tradition i hævd, hvilket man kan se hvis man besøger en af universitetsbyerne, som fx i Lund, for her arrangere de studerende store fester ….. tilmed gallafester eller baller.

På Valborgsmässoafton er der mange som flager i Sverige, men måske er det fordi, det også er kong Carl XVI Gustafs fødselsdag i dag.

TREVLIG VALBORG!

Kategorien Christmas, Easter & Holidays . Skrevet af LE 30. April, 2009 kl 11:14

Inspirerende beton 2

Se også denne fine lænestol i beton, med plads til planter, den er fra Betong & Smide og er opkaldt: Living Stone….. hvilket vel egentligt er et ganske passende navn.

De øvrige møbler kommer fra Skulpturfabriken og det gør den fine snegl også.

Når man anvender beton på denne måde,  bliver det til et utroligt smukt materiale…… så helt anderledes end de kedelige 60′eres ucharmerende beton blokke.

Hvis du vil ha tips til hvordan man støber i beton, så besøg Finja, her finder du gode råd og vejledning.

God fornøjelse

Kategorien Garden & balcony . Skrevet af LE 29. April, 2009 kl 23:12

Inspirerende beton 1

Her i maj udkommer Malena Skote’s nye bog om Beton. Kender du Malena? Hun skriver bloggen “Malenas Trädgårdsprojekt“.

Bogen indeholder 44 eksempler på elementer, man kan støbe selv. Du kan allerede nu se et par smagsprøver fra bogen, på hendes blog. Her kan du også finde en masse inspiration til dine have projekter…. for eksempel eksperimenter med mosaik, træ, metal og andre spændende have materialer. 

Jeg har selv flere gange tænkt på at støbe et fuglebad i beton til min have…… men det er bare aldrig blevet til noget… jeg havde ellers købt betonen, men den stod i mit skur i måneder, ind til den blev vandskadet (der var hul i taget)….. har du nogen ide om hvor tung og uhåndterbar en sæk beton bliver, når den har været våd?…… meget, meget tung……

Nå, men nu har jeg besluttet at tage “støbeskeen” i den anden hånd….. og planen er, at jeg vil kreere et smukt fuglebad…. her en af de nærmeste dage.

Kategorien Garden & balcony . Skrevet af LE 29. April, 2009 kl 23:02

Gran(d) Eastwood

Det er kun tirsdag i dag, men jeg syntes allerede ugen har været for lang. Jeg ved ikke om du kender det…… det der med at alting går galt fra mandag morgen…… og det bliver bare være og være. Jeg skal ikke kede dig med detaljerne, men det er på jobbet, at det ikke rigtigt spiller i de her dage.

For at muntre mig selv op, besluttede jeg mig derfor til at gå en tur i biografen…… bare for at få noget andet at tænke på. Jeg valgte at se filmen: ‘Gran Torino’.

‘Gran Torino’ er titlen på Clint Eastwoods sidste nye film (og hvis rygtet taler sandt, også hans sidste film som skuespiller).

Her er lidt om handlingen: filmen starter da den aldrende gnavne Walt Kowalski, begraver sin kone.

Walt er en pensioneret krigsveteran og Ford-arbejder, der bruger sin tid på at reparere sit hus og på sit kæreste eje, en Gran Torino fra 1972.

Walt er racist og ikke begejstret for de mange asiatere i nabolaget, som han derfor holder sig langt væk fra. Men da Walt forhindrer, at nabodrengen stjæler hans bil, bliver han tvunget til nærkontakt. Thaos mor insisterer nemlig på, at drengen skal arbejde hos Walt for at råde bod på sin gerning.

Ud over at spille en af hovedrollerne, har Eastwood instrueret filmen. Og på trods af, at filmen handler om store emner som religion, moral, menneskelighed, tolerance, liv og død, så er historien både morsom og underholdende, og den bliver aldrig tung eller kedelig.

Min anbefaling er: Se den (også selv om du ikke er Eastwood fan), for det er fantastisk at se hvordan racismen kan miste sin brod, hvis hvide, gule og sorte er grove over for hinanden, med samme opfindsomhed.

Og sidst men ikke mindst, Eastwood i rollen som den uforskammede og grovkornede Walt er formidabel, i en uimodståelig smuk film, en af de bedste jeg har set i lang tid.

Jeg fristes faktisk til at sammenligne Eastwood med en “gran(d) old vine”, for han har modnes og er kun blevet bedre med årene ……. og det var den helt rigtige beslutning, at tilbringe tirsdag aften i hans selskab.

Kategorien Culture . Skrevet af LE 28. April, 2009 kl 22:06

Farve inspiration 1

 

 

Blå inspiration af: Janie Nelson

New Zealand King Fisher illustration af Sir Walter Lawry Buller, soveværelse af Burnham Design, tapet af Eltham Vine, Fugle kort, Chatillon af JAB silks, taske af Marc jacobs, nær billed af ABC kort

Kategorien Interior & design . Skrevet af LE 27. April, 2009 kl 13:51

Status mandag morgen

Mandag d. 27.04.2009

Vægt: 73 kg

Sidste uges snyd: 14-15 glas vin (fordelt på hvid og rød), 4 X pizza, 3 X basser, 4 chokolade kager, og 2 X is med jordbær og flødeskum

Antal cigaretter: 8

Uges motion: 1 X 30 min. (på cykel)

Konklusion for uge 17: Upsssssssssssss  (det går vist ikke så godt med den der kur)

Kategorien Mrs Ericson's "diet school" . Skrevet af LE 27. April, 2009 kl 13:37

Kogekunst for snyde pelse

Som jeg tidligere har nævnt her på bloggen, så har jeg abonnement på Berlingske Tidende, men kun fredag til søndag…… ellers læser jeg avis på nettet. Det er muligvis et tegn på, at jeg er håbløs umoderne….. men jeg syntes ikke at der er noget der slår en avisen om morgenen….. hvor man har tid til at hygge med kaffe og trygsværte på fingrene.

Her til morgen, var det specielt et indlæg af Martin Tønner, som fangede min opmærksomhed.

Kogekunst for snyde pelse……. indlægget handler om en Spansk blog ved navn: Cocina para impostores eller på dansk: Kogekunst for snyde pelse.

Bloggen skrives af Falsarius Chefs….. som ingen ved hvem er. For når han optræder offentligt, er det med en papnæse som forklædning…. som han udtaler: “jeg er nød til at skjule mig for de internationale stjerne kokkenes farlige mafia”

Snydepelsekøkkenet er opstået som alternativ til det sofistikerede gourmetkøkken…… og i disse krisetider giver Falsarius motto god mening.

Hans motto er: “Hvis markedskøkkenet (den slags markeder med friske madvarer man finder i en hvilken som helst spansk by) er godt, er supermarkedskøkkenet endnu bedrer!”

Men økonomi med tid såvel som penge er blot en del af meningen bag Falsarius Chefs snydepelsekøkken. Hans mad handler lige så meget om at lave fis med indbildske middagsgæster og forlorenheden i Spaniens højt berømmede moderne køkken. Eller som han selv formulere det på sin blog:

“For at spise godt behøver man hverken god tid, dyre råvarer eller evner som kok”.

En stor del af de råvarer som bruges i Snydepelsekøkkenet er da også konserves, hvilket straks fik undertegnede til at stille spørgsmålstegn ved ernærings indholdet…..

Falsarius Chefs holdning til den problemstilling er som følger:

“For det første er konserves langt bedre end sit rygte…….. desuden eksisterer de sunde ubesmittede fødevarer ikke længere… selv ikke økologiske grønsager kan undslippe syreregn eller forurening…. og drikkevandet er fyldt med klor…… kort sagt, moderne mennesker er nogle svin”

Men hvorfor denne overstrømmende interesse for dåsemad og gastronomisk satire i et land med et nærmest religiøs forhold til mad? i Spanien er arbejdsløsheden på 15%, som konsekvens af  finanskrisen…. hvilket har fået konsekvenser for de almindelige Spanske familiers husholdningsbudgetter. Folk er trætte af at høre om et moderne køkken, der for mange virker alt for sofistikeret og dyrt…. de identificere sig derfor med Falsarius, der som den lille dreng i “Kejserens nye klæder” kommer med sine enkle og billige opskrifter, og siger, at stjerne kokken ikke har tøj på.

Du kan besøge bloggen  her  

Det skal dog nævnes, at for at få fuldt udbytte af besøget….. kræver det at man læser Spansk…. hvilket jeg desværre ikke gør. Jeg besøgte alligevel boggen…. (man er vel lidt nysgerrig). Mit umiddelbare indtryk var: at idéen bag bloggen er god (og humor kan man jo aldrig få for meget af….. hvis man altså forstår den….), men personligt er det visuelle vigtigt for mig (jeg spiser også med øjnene), og jeg syntes at de foto der er på bloggen, af de tilberedte opskrifter, ikke ser særlig tiltalende ud…… men any way…. besøg bloggen selv og se hvad du syntes…. og du er som altid velkommen retur her på bloggen…. med kommentarer 

Her er en opskrift som Falsarius Chef har udtænkt til MS

Laks i sauna

Ingredienser:

1 dåse laks i olie

1 glas skrællede kartofler

Tatarsauce, rosmarin og salt

Fremgangsmåde:

Tag et stykke sølvpapir og bred det ud over en tallerken. Hæld olien fra laksen og tag den op af dåsen, mens du passer på, at den ikke går i stykker, placer den midt på papiret. Tag 4-5 kartofler fra glasset og kog dem i et par minutter. Lad dem dryppe af og anbring dem oven på fisken. Tilsæt et stænk olie, lidt salt og et drys rosmarin. Luk forsigtigt sølvpapiret for oven, så det danner en pose. Det er vigtigt, at den er lukket godt til, for nu skal den i vandbad, og den skulle nødigt tage vand ind. Bring en gryde med et par centimeter vand i kog og sæt forsigtigt posen ned i den. Lad retten dampe igennem i fem minutter under låg. Server med tatarsauce.

Jeg har tænkt mig at teste den på min mand en gang i denne uge…… bare for at se om han lader sig narre, eller om han opdager, at det hele er snyd.

God søndag

Kategorien Kitchen & food, Recipes . Skrevet af LE 26. April, 2009 kl 12:25

Happy weekend

Endelig er sommeren her…. og alt hvad jeg har lyst til at tænke på, er at hygge mig i haven……

Og når nu vi taler om at hygge… så er denne skønne vin fra Logan, en familie “wine boutique” i Australien, dejlig forfriskende en eftermiddag i solen…..

Logan har åbent for gæster og prøvesmagning, i de mest fantastiske omgivelser…… og indpakningen, som er designet af Ivana Martinovic, er også noget helt for sig selv.

Ha en fantastisk dejlig sol fyldt lørdag.

Kategorien Weekend . Skrevet af LE 25. April, 2009 kl 7:55

Peanuts

I 1962, skrev Charles Schulz en lille bog med titlen “Happiness Is A Warm Puppy” (top right). Han fyldte bogen med farverige tegninger og tanker om “happiness”. Fra 1962-67 blev bogen solgt i 2 mil. eksemplarer (publiceret af Determined Productions, S.F.).

Kategorien Culture . Skrevet af LE 25. April, 2009 kl 7:50

Next Page »