Kostråd 2: Spis fisk – gerne flere gange om ugen

Ifølge sundhedsstyrelsen skal man helst spis fisk 1-2 gange om ugen som hovedmåltid og / eller som ”fiske” pålæg i madpakken. Jeg elsker ristet landbrød med smør, tun, majo, citronpeber og purløg. Jeg elsker faktisk tun på landbrød så højt, at jeg kunne spise det 3 gange om dagen i en uge i træk, uden at blive træt af det, men hvis jeg skal tabe mig er det jo desværre udelukket.

 

Mens vi er ved emnet kærlighed - findes der noget bedre end en ny kogebog? Jeg har efterhånden så mange kogebøger at min mand har forbudt mig at købe flere. Det har jeg det svært med. Man kan vel sige at jeg har det med kogebøger som de fleste kvinder har det med sko, jeg kan bare ikke få nok, og mine venner ved det. Der er da også et par af dem som har forbarmet sig over mig, og næsten som en tradition har en gave med til mig når de kommer på besøg fra Sverige, i form af en ny kogebog.

 

En af disse skønne gaver var Sild & Strømming af Leif Mannerström. Jeg fik den d. 17. Dec. 2005 og jeg elsker at kikke i den. Jeg må desværre indrømme at jeg ikke har brugt den så meget som jeg havde, ville, da det har været betydeligt svære at sætte fisk på menuen, end jeg havde forventet mig.

 

Det er egentligt pudsigt at det er så svært, for der burde vel egentligt være langt flere valgmuligheder med fisk end der er med kød. Ifølge Richard Waje kok og fiske entusiast, kan valget for eksempel stå imellem de lyse og magre fisk som torsk og sej eller de fede fisk som f.eks. laks, sild og makrel, men lige meget hvilken type man vælger, er der sund fornuft i, at finde plads til fisk i menuen og gerne flere gange om ugen.

 

Under opskrifter finder du en fræk fiskeret som følger kostråd 2.

Kategorien Mrs Ericson's "diet school" . Skrevet af LE 31. January, 2009 kl 12:51

Frække fiskefrikadeller med remulade sauce

Frække fiskefrikadeller med remulade sauce (2 personer):

 

Ingredienser (2 personer)::

300 g torskefilet

1 tsk salt

3 spsk frisk persille

1 æg

½ tsk peber

1 dl skummemælk

1 spsk kartoffelmel

1 spsk hvedemel

2 spsk olie

 

Tilbehør:

½ stk rødløg

½ stk citron

2 kviste dild (frisk)

Fremgangsmåde:


Rør torskekødet og saltet godt sammen. Tilsæt finthakket persille, æg og peber. Rør mælken i farsen lidt ad gangen. Rør de to slags mel i farsen, til den er lind og jævn. Stil farsen i køleskabet i en halv time.Form små frikadeller af farsen med en spiseske. Steg frikadellerne i olie i ca. 10 min.

Server frikadellerne med citronbåde, rødløg i tynde skiver og dild kviste.
 

 

Jeg har testet ovennævnte opskrift og den er rigtig god, hvis man har tid og lyst til at røre fars. For det meste har jeg ikke tid og springer over hvor gæret er lavest. Derfor besøger jeg i stedet den lokale fiskemand og køber færdig fars. Det er snyd jeg ved det, men fiskemanden i det område hvor jeg bor, har en grovhakket fiske fars som er næsten lige så god som ovennævnte fars. 

 

Og nu hvor emnet snyd er bragt på banen, får jeg lyst til at anbefale ”min remulade sauce” – som jeg personligt har parkeret, til jeg ikke er på kur længere J

 

Remulade sauce:

 

Ingredienser:

1 dl. remulade (ikke kalorie let)

3-4 spsk piskefløde (38%)

½ peberfrugt (rød)

1 lille æble

1 spsk persille

1 spsk purløg

2 tsk carry

½ tsk salt

½ tsk peber

 

Fremgangsmåde:
Remulade, piskefløde og krydderier blandes i en skål

Hak æble og peberfrugt i små tern og hak persille og purløg fint

Grønsager og krydderurter tilsættes saucen, som efterfølgende røres igennem. 

Passer perfekt til fiskefrikadeller J

Kategorien Recipes . Skrevet af LE 31. January, 2009 kl 12:38

Sensationsdronningen bryder tavsheden

Den Britiske Sensationsdronningen Rebekah Wade på The Sune taler ud for første gang i 6 år: Det er kvaliteten på journalistikken som gør at vor industri overlever, ikke lav konjektur, var hendes budskab.

Rebekah Wade blev Englands yngste chefredaktør da hun i 2000 som 32-årig fik posten på News of the World. Hun er i dag en af mest fremgangsrige redaktører og uden tvivl en af de mest skandaleombruste. Kort efter sin udnævnelse i 2000 bestemte hun sig for at offentliggøre en liste over dømte pædofiles navne og adresser, hvilket i visse tilfælde ledte til at uskyldige blev lynchede af ophidsede naboer.

I 2003 blev hun chefredaktør for sensationspressens flagskib The Sun, men det forlyder, at hun efter pædofilsagen fik pålagt mundkurv og forbud mod at optræde offentligt.

Sun redaktørens chef, James Murdoch, har nu lettet på restriktionerne, hvilket har givet Ward mulighed for at afholde en forelæsning på London College of Communications.

De fire hoved emner i Wade’s forelæsning var:

1.     De aviser som sælger bedst er de aviser som har de bedste redaktionel resurser

2.     Agiterende journalistik er den bedste form for journalistik

3.     Lovændringer for at beskytte privatlivets fred, hæmmer presse friheden

4.     Pressekommentatorer er “a pain in the butt”

På foredraget forsvarede hun sit produkt og påpegede at den vigtigste anledning til at man vælger at blive journalist er, at man kan være med til at forandre.

Hun luftede også sin frustration over, at flere medier skære ned på redaktionerne. Disse besparelser fungerer fint hvis de reinvesteres i journalistikken, udtaler hun, men for dem som glemmer hvad det er vi holder på med, er det ved at ringe ud.

Et andet stort problem som Wade påpeger, er, at aviserne giver deres indhold væk på nettet gratis. Hun påpegede, at Briterne i forrige år købte 3,5 milliarder dagsblade. Disse dagsblade solgte annoncer for 1,8 milliard pund. For ti år siden fandtes der 30 tv-programmer som havde et større public end The Sun. I dag er der bare tre – fire programmer på de kommercielle kanaler, som er større.

Wade beviste fordelene ved ikke at spare. The Daily Mirror og Daily Star som har skåret kraftigt ned på redaktionerne har som følge af disse besparelser tabt kraftigt oplag. The Sun som har valgt ikke at spare, havde i 2008 et større oplag end i 2007. Det er nu ikke kun Wade forklaring om resurser der ligger til grund for det stigende oplag. Den positive fremgang kan til dels forklares med en kraftig nedsættelse af prisen samt de mange gratis DVD film, som har fulgt med avisen, i 2008.

Wade lagde heller ikke skjul på sin mening om Pressekommentatorer, ikke mindst dem på The Guardian, som anklager sensationspressen for at være hysterisk og manipulerende. At sparke ud efter sensationspressen er bare trivielt. Pressekommentatorernes totale nonchalance overfor hvad almenheden syntes, holder aldrig op med at overraske mig, udtalte hun.

Hun udtrykte også bekymring over flere nye lovændringer som skal være med til at indskrænke mediernes mulighed for at overvåge.

Generelt viste hendes oplagsdiagrammer at hun har ret i, at der er en forbindelse imellem salg af aviser og investering i journalistik. Men jeg er ikke så sikker på at jeg er enig med hende i, at flere resurser altid resultere i ”kvalitets journalistik”.

Rebekah Wad’s “offentlige debut” blev vel modtaget, og reaktionen hos de ca. 300 i audiens hos sensationsdronningen var i høj grad positiv. Selv dem som var mindre begejstrede med indholdet, syntes at The Sun’s rødhårede redaktør fik overbragt budskabet i en charmerende og afvæbnende stil.

Kategorien News . Skrevet af LE 30. January, 2009 kl 15:43

Godmorgen drink

Godmorgen drink

Det der med morgenmad er en udfordring. Hvad kan man spise som er hurtigt, nemt og sundt.

 

Jeg havde en mandlig kollega i et tidligere job, som var ret så fitt. En dag fortalte han mig, at han tidligere var medlem af 100 kg klubben. Jeg må indrømme at jeg først troede at det var en joke, hvilket jeg gav udtryk for. Dagen efter medbragte han et foto af sig selv, fra sit ”tidligere liv”, og ganske rigtigt, det liv havde han levet sammen med de tunge drenge.

 

Jeg var naturligvis nysgerrig over, hvorledes han havde smidt de 35 kg som skilte hans nuværende krop, fra den krop han var iført på billedet.

 

Han fortalte mig, at han levede efter en helt simpel regel:

 

Kun at spise frugt (eller grønt) til kl. 12:00. Efter kl. 12 kunne han så spise hvad, og hvor meget han ville, så længe han holdt sig fra Ris, Pasta, brød og lignende.

 

Jeg får nok meget svært ved at holde mig fra pasta og brød, men det der med frugten lyder godt.

 

Her er en opskriften til en nem morgen drink (til 1 person):

 

Ingredienser:

10-12 frosne jordbær

2 skiver ananas

1 dl. Appelsin juice

  

Fremgangsmåde:

Det hele kommes i en blender. Blend i et par minutter og drinken er klar til servering. Super let og man bliver overraskende mæt. Prøv selv J

Kategorien Mrs Ericson's "diet school", Recipes . Skrevet af LE 30. January, 2009 kl 11:22

Frugtsalat med honning og chili

Frugtsalat med honning og chili (8 personer)

1 spsk honning

1/2 stk frisk chilipeber

1 stk kanelstang

1 tsk kardemomme

1 tsk stjerneanis

6 dværgappelsiner

200 g vindruer

1 kg friske jordbær

 

Tilbehør: 2 dl piskefløde, 1 tsk. Vanillesukker (til dem som ikke er på kur)

 

Pynt: frise mynte

 

Fremgangsmåde:
Bring vandet i kog med sukker, honning, chili i strimler, kanel, kardemommekorn og stjerneanis.


Skær dværgappelsiner i tynde skiver og kom dem i kogelagen. Lad det hele koge ca. 10 minutter og lad det køle af.Hæld frugtlagen over jordbær og druer og pynt med mynte blade.

 

(Server eventuelt med en klat flødeskum smagt til med vanillesukker).

Kategorien Recipes . Skrevet af LE 30. January, 2009 kl 11:03

Kostråd 1

Kostråd 1: Spis frugt og grønt – 6 om dagen

Ifølge sundhedsstyrelsen bør min daglige kost indeholde 300g frugt og 300g grønt, og det er faktisk en hel del, men har man som jeg fokus på at tabe sig, vil det nok være bedre at spise to stykker frugt og 400g grønsager i stedet.

 

Halvdelen af de grøntsagerne jeg skal spise skal helst komme fra de grove grøntsager såsom rodfrugter og kåltyper. Disse grove grøntsager skulle indeholde mange fibre og derfor også give  en bedre mæthedsfornemmelse (uden at fede), og for mig er det vigtigt at jeg kan spise mig mæt, ellers taber jeg humøret (i stedet for kg) og bliver ond. Jeg er sikker på, at et fornuftigt forbrug af rodfrugter i min kost bliver nemt at indføre, hvorimod et forbrug af kål nok kræver en smule træning. Mit årlige forbrug af kål består normalt af rødkålen til jul.

 

Jeg havde for nylig en diskussion med en kollega om emnet grønsager. Hun fortalte mig, at når grill sæsonen var halvt afviklet, var hun som regel led og ked af at spise salat. Sådan har jeg det ikke. Jeg elsker frugt og grønt og har nemt ved at få øje på de mange fordele ved at lade grønsager være en stor del af min kost. For mig giver frugt og grønt masser af smag, farve og fylde, og der findes så mange slags, at det er nemt at variere maden, og så er specielt frugten, en god hjælp mod den søde tand.

 

Her er forslag til en god dessert som følger kostråd 1.

Kategorien Mrs Ericson's "diet school" . Skrevet af LE 30. January, 2009 kl 11:00

Kalorielette smagsprøver på modes trend

Om et par dage så går det løs med åbnings-catwalken i Bella Center, og jeg glæder mig. Men da jeg som mange andre ikke kan vente på at modellernes stiletter rammer podiet, har jeg varmet op på nettet. Her har jeg fundet inspiration og stillet sulten med kalorielette smagsprøver på de modetrends, som indkøbere og pressefolk vil blive fodret med på diverse messer og shows i de næste dage.

Når de heldige trendspottere samler sig om podiet i Bella Centers, vil de blive præsenteres for fire hovedtrends.

Her er en smagsprøve på hvad der kommer til at præge næste sommers gadebillede. Ifølge rygtet, vil det vrimle med soft boys og neo-ladies i gaderne.

Det bliver en sommer hvor Pureheart, Rützou, Noa Noa og Day invitere os til Tomorrowland, som befolkes af storbysylfider og soft boys i lettere og transparente pasteller, flæser, festoner, florlette stoffer, blonder og ikke mindst blomster.

Denne trend kommer til at stå i skarp kontrast til Noir, Designers Remix, Malene Birger og Bruuns Bazar som med Powerfull neo-ladies og deres kavalerer har en stil som er fyldt med power og glamour. Bling er dømt ude og det handler om at være chic i klassiske sort, marine og beige, tilsat en pust af støvede pasteller.

Morderne teknologi og traditionelle håndværk krydser hinanden In Process som repræsenteres af Henrik Vibskov, Jens Laugesen, Annhagen. Høj skrædderkunst møder avantgarde i form af avancerede stoffer og 80′erne lag på lag krydses med hippie toner, men i farverne som er dæmpede og med fokus på hvidt og grå.

Pang-lækker er Electrochok et orgie af orange, lilla, pink og elektrisk blå. Opdateret hip hop med etniske mønstre og en blanding af sport, storby og eksotiske indflydelser præsenteres af Wood Wood, Miss Sixty, Nike mfl.


Så er du som jeg, ikke en af de heldige som har løst billet til de kommende shows, så gør som designerne selv - hold øje med gadens kreative piger og drenge, det er nemlig dem, som er inspirations kilden til 2009’s trend!

Kategorien Fashion . Skrevet af LE 28. January, 2009 kl 22:23

Bombay bøf med Lime-Raita

Bombay bøf med Lime-Raita og lyn stegte grønsager (4 pers.)

500 g entrecote

Smør

2 hvidløgs fed

1 tsk sennepsfrø

1 tsk hel spiskummin

1 tsk gurkmeja

1 tsk salt

1 tsk chilipepper

2 spsk frisk koriander

 

Lyn stegte grønsager:

Forårsløg i strimler

Cherry tomater

Spinat

 

Lime-raita:

2 dl mad yoghurt

1 spsk hakket frisk mynte

Revet skal af en ½ lime

Salt

1 spsk flydende honning

 

Bland alle ingredienserne til raitaen og stil den på køl.

 

Skær kødet i strimler.

Skrald og skær hvidløget i skiver

Rist sennepsfrø og spiskummin på en varm og tør pande (hvis man rister krydderierne bliver de mere aromatiske)

Krydderierne tages af panden og gemmes til senere

Brun kødet i smør på panden.

Tilsæt løg og alle krydderurter og steg på panden i et par minutter.

 

Lyn steg grønsagerne i smør på en separat pande.

 

Server kød og lyn stegte grønsager med raita.

 

Velbekomme

Kategorien Recipes . Skrevet af LE 28. January, 2009 kl 17:24

De 8 kostråd

De 8 kostråd:

De 8 kostråd skulle ifølge sundhedsstyrelsen, være en sund balance mellem hvad man skal spise meget af, hvad man bør spise mindre af, og som noget nyt (sjovt nok), en anbefaling om at dyrke motion. Jeg syntes at det er ret morsomt at motionen er en ny bestanddel af kostrådene, i betragtning af, at alle andre som beskæftiger sig med helse har haft bevægelse som en fast del af programmet, så længe jeg kan huske.

Den gode game kostpyramide fra midten af 1970′erne kender vi alle. Spørgsmålet er, om den 30 år gamle model er forældet i forhold til nye tider Jeg er selv vokset op med kost pyramiden som hverdags huskeråd, for (ifølge min mor) at sikre at min krop fik de rigtige næringsstoffer. At motion nu også officielt tages med som en del af programmet, for at sikre en sund balance mellem mad og fysik, er vel kun sund fornuft. Sidst men ikke mindst, og det er her det bliver interessante, følger man kostrådene skulle risikoen for overvægt nedsættes.

Jeg mener selv, at jeg i det store hele har fulgt de 8 kostråd de sidste mange år, men vægten fortæller noget andet. Måske er det den del af rådet som omhandler alkohol i moderate mængder, som er problemet (vi er måske ikke helt enige om, hvad moderate mængder er J). Eller måske er det ikke helt blevet til en ½ times motion om dagen? (mere realistisk er vel en ½ time om ugen - i nogen tilfælde om måneden).

 

En test af ovennævnte kunne være at føre mad & motions-dagbog et par uger og efterfølgende sammenligne dagbogen med kostrådene, for at se om jeg nu også spiser så sundt, som jeg selv går rundt og tror.  

 

Man kan finde en PDF fil med en kostdagbog for kvinder på nettet ved at søge på: 

 

http://www.masterpiece.dk/UploadetFiles/10148/25/Kostdagbog-2004-Kvinder.pdf.

 

Denne kostdagbog er udarbejdet af de danske vægtkonsulenter – Så tak for hjælpen til dem J

Kategorien Mrs Ericson's "diet school" . Skrevet af LE 28. January, 2009 kl 17:22

Grønsags suppe

Grønsags suppe:

Ingredienser:

3 stk søde kartofler

2 stk porre

1 stk peberfrugt

2 stk bladselleri

½ spsk red carry pasta

1½ cm revet frisk ingefær

1 L urte bouillon (2 spsk økologisk Herbamare + 1 L kogende vand)

Oliven olie

 

Tilbehør: salat, tomat, agurk med dressing (oliven olie, balsarmico, honning, salat kryderi)

 

Fremgangs måde:

Skær alle grønsager i tern

Riv ingefær

Varm oliven olie i gryde

Svits ingefær og carry (uden at brænde på)

Steg grønsager til de er gyldne

Hæld urte bouillon over (skal dække grønsager) og bring i kog

Simre under låg i ca. 30 min.

Blend suppen til en fin konsistens

Krydder evnt. med salt og peber efter behag

 

Suppen er nu klar til at servere. Velbekomme

Kategorien Recipes . Skrevet af LE 27. January, 2009 kl 14:15

Next Page »